دوشنبه بازار کمسار شفت
روایت از آقای حسن خرّم دل
روایت است که حدود 60 سال قبل در کمسار دوشنبه بازار بر پا می شده است. افراد سالخورده ی کمسار نقل می کنند که روزهای دوشنبه در کمسار بازار بود و فروشندگان دوره گرد و مردم دیگرمناطق از روستاهای اطراف و حتّی از مناطق مختلف می آمدندبه عنوان نمونه از بوئین فومن خربزه و هندوانه جهت فروش می آوردند. از رودبار و طارم؛ زیتون، روغن زیتون، صابون و نفت و جوراب پشمی و شال و لبلس های پشمی .... عرضه می کردند. یکی از آنها فروشنده ای به نام " محمد حسن رودباری" بود که زمان پیروزی انقلاب نیز در کمسار می آمد. روستایی ها تولیدات دامی( گوشت، ماست، دوغ، کره و شیر و ..... ) و کشاورزی( انواع سبزیجات و صیفی جات و میوه ها ) را در این بازار به معرض فروش می گذاشتند.
در روز بازار 5 نفر نانوا لازم بود نان بپزند تا جهت خوراک مردم و بازاریان مورد استفاده قرار گیرد. نانواها: سید اشرف جلالی، حسن خرّم دل، حسن ادیب، محمود جهانگیری و میرزاطاهر بودند. نان مرسوم آن زمان " چورَک " بود. شایان ذکر است که روی نان مقداری خشخاش و شیره و ماست می ریختند که نان را بسیار خوش بو و مُعَطّر می ساخت. البته در نیمه اوّل ماه رجب( رغائب) نانواها نان لواش پخت می کردند.
قصّاب ها: امّا قصّاب ها کشتار خود(گاو) را می کشتند و در مقابل مغازه ها( کبابی) آویزان کرده، به فروش می رساندند. قصّاب های مرحوم : مشهدی حسین جهانگیری، مشهدی رمضانعلی اسماعیلی و مشهدی حسنعلی جمالزاده بودند.
دُکّان های کبابی همان مغازه هایی بودند که چای و غذاهای متنوع و کباب درست می کردند. این قبیل دُکّان داران عبارت بودند از: مرحومان مشهدی حسین تقوی، مشهدی محمدزمان رشیدی، حسن اسماعیلی( عموی محمد اسماعیلی)، سیّد اسماعیل نظری( پدر مرحوم سیّد مظفّر)، اسماعیل بینایی، محمدحسن محمدزاده و حسینگُل میرزایی.
آری این چنین بود آداب و رسوم گذشتگان ما!!!! امید داریم که رونق، آرامش، آسایش و اصالت گذشتگان را در وجود خویش بارور کرده، آشکار و هُوَیْدا نماییم. و از تکنولوژی جدید به شکل نیکو بهره برداری کنیم.
ابراهیم خُرّم دل - نوروز 97